Autor Wątek: Worki na wodę  (Przeczytany 1991 razy)

Offline Mężczyzna glukoz

• Miasto: Gdańsk/Poznań
  • Na forum od: 24.04.2012
Odp: Worki na wodę
« 13 Kwi 2014, 15:38 »
Jeżeli chodzi o remedium na bujanie to co powiecie o czymś takim:

Zrobione z duct tape, taśmy dwustronnej (od wewnątrz) oraz butelek wody Żywiec, które są w miarę kwadratowe, więc dobrze do siebie przylegają. Pasuje jak ulał do prototypu numer 1:

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 13 Kwi 2014, 15:44 »
Niewiele powiemy, bo mało kto takie wynalazki montował :) Przejedź się i sprawdź, skoro i tak masz to gotowe.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 13 Kwi 2014, 18:19 »
Akurat używałem tego worka na wodę Ortlieba (3 litrowy), więc się wypowiem.
Normalnie można w nim wodę wozić, do mycia i do picia. Nie wprowadza obcych zapachów do wody.
Tylko czy go kupować za taką cenę, to bym się zastanawiał. Zależy do jakich celów.
Jako zbiornik na wodę to chyba lepiej użyć zwykłe butelki pet ( tak wszyscy robią).
Ja go kupiłem ponieważ wybierałem się na długą wyprawę w tereny pustynne i chciałem mieść strategiczny zapas wody.
Jak się później okazało, nie było z tym problemu, ale że miałem ten worek więc go używałem przez jakiś miesiąc.

Ma dwie zalety:
Można w nim trochę podgrzać wodę (zamocowałem go prowizorycznie na karimacie na tylnym bagażniku) i po 2-3 godzinach jazdy miałem już ciepłą wodę ( oczywiście słońce musi być).
W Maroku, w zimie słońca było dość, ale chłodne noce i przymrozki się zdarzały, więc się sprawdziło.

Poza tym łatwo się pod nim myje (nawet prysznic sobie robiłem), ma nakrętkę z regulacją strumienia wody.
Wieszałem go na kierownicy i woda sobie z niego małym strumykiem płynęła - dosyć to wygodne.

W innych, letnich wyprawach już go nie woziłem (jakoś latem ciepłej wody nie potrzebuję).
Jak ktoś lubi wygodę może kupować, jest to praktyczne.
Jest dosyć trwały, przez miesiąc wożenia na bagażniku nic mu się nie stało, a raz nawet zleciał mi z roweru na asfalt w czasie szybkiej jazdy.

Offline Mężczyzna glukoz

« 15 Kwi 2014, 00:33 »
Niewiele powiemy, bo mało kto takie wynalazki montował :) Przejedź się i sprawdź, skoro i tak masz to gotowe.

W sumie racja :) W weekend będę miał rower na miejscu, zrobię generalny test i dam znać co z tego wyszło.

Offline Mężczyzna glukoz

« 20 Kwi 2014, 23:58 »
Wczoraj złożyłem drugą stronę mojego "wynalazku" i wybrałem się na małą rundę, tak więc mogę się podzielić wrażeniami :)

Generalnie jeżeli chodzi o stabilność i sterowność podczas jazdy to nie ma najmniejszego problemu - po paru minutach jazdy zapomina się, że się wiezie 12l wody na przednim bagażniku i to bez względu na to gdzie się jedzie - na asfalcie czy w terenie, z górki czy pod górkę. Inną kwestią jest stabilność na postoju - tutaj trzeba było się trochę nagimnastykować, żeby rower stał, ale w sumie można było się tego spodziewać od początku. Komfort jazdy nie zmniejszył się ani trochę po częściowym opróżnianiu butelek, więc problem bujania nie występuje.

Patent ze sklejaniem czterech butelek taśmą ma tę wadę, że taśma taka mocno przyciśnięta ściągaczem do bagażnika względnie szybko może się wytrzeć - mój ściągacz był właśnie za długi, stąd musiałem owinąć go wokół bagażnika na dwa razy co powodowało dużą siłę docisku i w efekcie wycieranie taśmy. Być może po dobraniu odpowiedniego ściągacza dałoby się znacznie (o ile nie całkowicie) wyeliminować ten problem. Tak czy inaczej w moim przypadku niedogodność ta znika po zastosowaniu takiego oto cudeńka uszytego na miarę przez mojego tatę:

Nie potrzeba niczego sklejać taśmą i możemy ładować dowolne butelki (byle miały 1.5 litra) :D Niestety materiału starczyło tacie tylko na jedną sztukę, więc będę musiał jakiś dokupić i zamówić u niego pokrowiec na drugą stronę :)

Całość prezentowała się tak:

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

« 21 Kwi 2014, 11:08 »
Dwie zewnętrzne butelki, prawie na pewno się zsuną niżej, przy drganiach. One tylko na tarciu się trzymają z innymi (nie zauważyłem dolnego podparcia).
Poza tym, po co targać ze sobą 6 litrów wody. Taka ilość sporadycznie tylko jest potrzebna, a butelki (dosyć nietypowe) trzeba ze sobą wozić.

Offline Mężczyzna routen

• Miasto: Dolina Złudzeń
  • Na forum od: 10.02.2014
« 21 Kwi 2014, 12:16 »
Gdybym już zastosował taki wynalazek,uszył bym na to jakieś pokrowce,bo wygląda to trochę dziwnie i ludzie mogą pomyśleć,że to jedzie jakiś sprzedawca wody.

« 21 Kwi 2014, 19:47 »
Jeszcze jedna uwaga to tego pomysłu z butelkami.
Jest to spięte expanderem, jeżeli wypadnie butelka, lub po prostu expander się zluzuje, to najprawdopodobniej wkręci się w koło, a wtedy zaliczysz piękną glebę. Nie kombinowałbym z expanderami w lowriderze.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 21 Kwi 2014, 20:58 »
po paru minutach jazdy zapomina się, że się wiezie 12l wody na przednim bagażniku
Nieśmiało zapytam - po co wozić dwanaście (!) litrów wody na przednim bagażniku? :D Jedyna sytuacja, jaka przychodzi mi do głowy, to wyprawa po bardzo suchym, odludnym terenie, a wybierając się w takie miejsce na pewno zadbałabym o pewniejsze i wygodniejsze rozwiązanie.

Jest to spięte expanderem, jeżeli wypadnie butelka, lub po prostu expander się zluzuje, to najprawdopodobniej wkręci się w koło, a wtedy zaliczysz piękną glebę.
Samo koło też by pewnie ucierpiało ;)

Offline Mężczyzna glukoz

« 21 Kwi 2014, 21:05 »
Tylko pytanie po co tak cudować? Przecież dużo wygodniej i stabilnej byłoby założyć przednie sakwy przeznaczone tylko na przewóz wody. Na przednim bagażniku da się wozić zarówno przednie jak i tylne sakwy.

Zgoda, tylko co to za satysfakcja z rozwiązania "ze sklepu"? ;) Tak jest nie dość że taniej to na dodatek dużo oryginalniej.

Dwie zewnętrzne butelki, prawie na pewno się zsuną niżej, przy drganiach. One tylko na tarciu się trzymają z innymi (nie zauważyłem dolnego podparcia).
Poza tym, po co targać ze sobą 6 litrów wody. Taka ilość sporadycznie tylko jest potrzebna, a butelki (dosyć nietypowe) trzeba ze sobą wozić.

Metalowe wypusty wystają na tyle, że podpierają też zewnętrzne butelki - widać to wyraźnie na jednym we zdjęć które zamieściłem wcześniej. Z tymi 6 litrami to nie do końca prawda - chodzi mianowicie o targanie 12 litrów :D Być może faktycznie jest to zanadto dużo nawet jak na warunki jakie panują na pustyni Negew, a być może właśnie nie - ciężko przewidzieć takie rzeczy tu na miejscu w Polsce. Rozchodzi się po prostu o to, żeby być przygotowanym. Zawsze można przecież nalewać mniej wody.

Gdybym już zastosował taki wynalazek,uszył bym na to jakieś pokrowce,bo wygląda to trochę dziwnie i ludzie mogą pomyśleć,że to jedzie jakiś sprzedawca wody.

Masz na myśli taki pokrowiec jaki zamieściłem w moim poście? :)

Jeszcze jedna uwaga to tego pomysłu z butelkami.
Jest to spięte expanderem, jeżeli wypadnie butelka, lub po prostu expander się zluzuje, to najprawdopodobniej wkręci się w koło, a wtedy zaliczysz piękną glebę. Nie kombinowałbym z expanderami w lowriderze.

A to słuszna uwaga. Trzeba będzie to przemyśleć.
« Ostatnia zmiana: 21 Kwi 2014, 21:41 glukoz »

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 22 Kwi 2014, 09:19 »
w tym bagażniku przednim crosso, dorobiłbym po prostu bagażnik u góry. Wystarczy zrobić takie połączenia jak jest teraz jedno z przodu. Zrobić krótsze np. 2 lub 3 sztuki i przykręcić.  Co prawda nie myślałem kategoriami 15 kg, ale woda w butelce 5 litrowej lub inna gabarytowa rzecz może się zmieścić. Mocować można ekspanderami.

Jeżeli chcesz to mogę zgrać zdjęcie z telefonu, bo teraz nie mam pliku.
Ale sens tego jest taki jak poniżej. Ja tylko wspomnę, że od tego na zdjęciu różni się tym, że jak to nie spawałem, lecz dokręciłem do istniejących otworów bagażnika te wszystkie poprzeczki. I moje są płaskownikami alu, bo taki materiał akurat miałem.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum