Zgięty hak to nie jest wielki problem. Wystarczy wykręcić, położyć na płasko i potraktować młotkiem.
Nowa manetka w drodze ... potwierdzę jeszcze po wymianie manetki, że to było źródłem problemu.
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.
W sumie to nie alivio, a deore, ale konkretnego modelu nie znajdę
no i ten biały wihajster odnalazł się przy sprzątaniu, podobnie jak tajemnicza sprężynka
No ale odnalazłem błąd, więc może jeszcze będą ze mnie ludzie.
Mam Wam za złe, że traktujecie mnie jak idiotę
Czy (...) będzie pasować do starego napędu 7 rzędowego? Czy będzie problem z jej regulacją ?
Będzie
W ostateczności można ratować się rozgięciem wózka.
Lancuchy pod 7/8 biegów sa szersze niz pod 9. Będzie nieco trudniej z regulacją, możesz mieć mniejszy zakres pokrycia przerzutek bez tarcia.
Szanowni Panowie, nie dezinformujcie! Kasety 8,9 i 10-rzędowe mają taką samą szerokość i są szersze od 7 rzędowej.
CytujSzanowni Panowie, nie dezinformujcie! Kasety 8,9 i 10-rzędowe mają taką samą szerokość i są szersze od 7 rzędowej.Szanowny Panie, doczytaj. Łańcuch 7s jest szerszy niż łańcuch 9s.
Ważne! Przednia szosowa przerzutka - tylko manetki szosowe! Przednia przerzutka z grup MTB - tylko manetki MTB (z wyjątkiem modeli gdzie można linkę zamocować np. z drugiej strony śruby mocującej, skracając przy tym ciąg linki potrzebny do zmiany biegu)
Mógłbyś rozwinąć temat klamkomanetek szosowych i przerzutki mtb? Jaka konkretnie nadałaby się do tej kombinacji? Mam klamkomanetki 3rz, korba będzie 2rz. W jakimś artykule czytałem o ciągu manetek i wychodziło, że się akurat dogada (3 kliknięcia szosowe = 2 mtb). Więc rozważam też tę opcję.
Dzięki Zasada działania jasna. Miałem jednak nadzieję na przetestowane rozwiązanie z przerzutką pod górny ciąg - odwracać nie chcę.
Owszem łańcuch 7 jest szerszy (kilka dziesiątych części milimetra) ale kaseta 9-ka jest szersza od 7-ki o dobre kilka mm, tym samym przerzutka kompatybilna z 9 rzędami musi obsłużyć szerszy kąt łańcucha. Więc różnica szerokości łańcuchów nie stanowi problemu. Tyle teorii. W praktyce także nie ma żadnych problemów. Nawet łańcuch 9 rz. będzie działał na kasetach 7 i 8 rzędowych także. Używałem, sprawdziłem.
W każdym razie więcej nie skorzystam z usług tego serwisu.
Wymienić korbę i nie wyregulować przerzutki ?
Czy istnieje opcja że klamkomanetka tylna "wybiera za mało" linki z każdym wrzuceniem biegu? objawia się to tym, że nie jestem w stanie wrzucić 2 ostatnich biegów mimo że linka jest naciągnięta.mam:Klamkomanetka Alivio ST-T4000Przerzutka tylna Deore RD-M610 SGSKaseta Alivio CS-HG400