Autor Wątek: Przyczepka rowerowa do przewozu dzieci  (Przeczytany 171087 razy)

Offline MUGOL

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 25.02.2010
Cytat: "pic1985"
Witam
Śmiało moge polecić wszystkim którzy nie chą wydac majątku a chcą mieć przyczepkę.
Ciekaw jestem co myślicie o takiej przyczepce? Moje córeczki są zachwycone.

70 km to jak dla mnie trochę mało aby w pełni ocenić jakość wykonania takiej przyczepki. Pytanie jak przetrwa ona cały jeden sezon i zmienne warunki atmosferyczne. Czy np. jak w przypadku innych producentów po 5 latach nadal będzie dobrze służyć bez większych przeróbek.
A i jeszcze jak duże masz dziewczynki? I ile długości ma kanapa w Twojej przyczepce?

pic1985

• Gość
Cytat: "MUGOL"

70 km to jak dla mnie trochę mało aby w pełni ocenić jakość wykonania takiej przyczepki.

Jasne że to mało, ale jak pisałem miałem identyczną tylko bez amortyzatorów i z gorszym przypięciem do roweru przetrwała 3 sezony - może bez jakiś ekstremalnych wypraw ale jeździła regularnie po asfaltach, szutrach i leśnych duktach. Zepsuło się przypięcie do roweru i troszkę przyrdzewiały obręcze ale to ze względu na złe warunki przechowywania. Co ważne była używana tylko dla jednego dziecka.
Obecna już przeszła mój mały serwis - poprawiłem mocowania, wymieniłem niektóre podkładki itp ale to wszystko zajęło mi godzinę a materiały kosztowały jakieś 5 zł
Teraz moje dziewczynki mają odpowiednio rok i 3 lata - starsza ma około metra wzrostu i czuje się wygodnie w przyczepce nawet z siostrą która jeździ z podkładką.
Co do wymiarów to ze strony producenta wynika że
- waga przyczepki to 17 kg [to w wersji joggera z dodatkową rączką, hamulcami i kólkiem]
- całkowita dopuszczalna masa to 40 kg
- dopuszczalna ładowność to 26 kg
- szerokość siedzenia dla dzieci - 55 cm
- głębokość siedziska - 25cm
- wysokość oparcia - 46 cm
- miejsce na nogi w wymiarze 55x20cm

Dokładne faktyczne wymiary mogę zmierzyć przy najbliższej wycieczce (w weekend) bo na razie stoi złożona w piwnicy.
Oczywiście wytrzymałość na pewno też jest gorsza ale biorąc pod uwagę że dzieci jeżdzą w przyczepce niezbyt długo (do jakiś 4-5 lat) to nawet jakby kupować jednąna sezon to i tak się opłaca.
Nie chce podważać że charioty są lepsze pod każdym względem, chce tylko:
1. pokazać komuś kto nie ma funduszy na chariota że są alternatywy
2. zasięgnąć opinii innych

Offline MUGOL

Cytat: "pic1985"

Teraz moje dziewczynki mają odpowiednio rok i 3 lata - starsza ma około metra wzrostu i czuje się wygodnie w przyczepce nawet z siostrą która jeździ z podkładką.

A ja wyjaśnię skąd taka moja dociekliwość - zapakowałem 2 półtoraroczniaki w zimowych kombinezonach etc. (jakoś w lutym) i Cougar 2 wg mnie był przyciasny na dłuższe zimowe wyjazdy.
Więc rozpocząłem poszukiwania większego "bolidu".

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Na forum od: 12.03.2008
MUGOL, a ile planujesz dłuższych zimowych wyjazdów? Warta skórka wyprawki? ;)
Starsze dziecko zaraz wsadzisz na rower autonomiczny :-)
Pozdrowienia
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline MUGOL

Moje starsze dziecko pewnie będzie dobrze siedzieć na swoim rowerku gdzieś dopiero za 2 lata. Ciut szybciej jak dostanę Gyrowheel ;) Przy temperaturze poniżej zera mali pasażerowie oprócz ciepłych ubrań mają jeszcze koc, czasem śpiworek i to naprawdę zajmuje sporo miejsca. Co do częstotliwości to nawet 2x dziennie w weekend miałem okazję wychodzić/wyjeżdżać na minimum 1,5 godziny. Reasumując im więcej miejsca tym lepiej i warto mieć dobrą wyprawkę.

pic1985

• Gość
Trzeba też pamiętać o lalkach misiach samochodach bez których nie można wyjść z domu:)
W weekend dokładnie pomierzę i poinformuje o wynikach.

bart

• Gość
i się doczekałem! przyjechała dzisiaj!

najwięcej problemu miałem z założeniem choragiewki :)

No to zaczynamy... tak na serio... dość siedzenia w domu!
[chodzenie z wózkiem jest takie mało-męskie:) ]

bart

• Gość
Pytanie do użytkowników Chariota - jak sobie radzicie z "zaciąganiem" hamulca w przyczepce?

Torba z tyłu cała załadowana. Podjeżdzamy do żłobka/domu, młodego trzeba wyciągnać, rower oparty o ścianę, żeby nic się nie ześliznęło/przewróciło - zaciągam hamulec w przyczepce.

I jak już tu zostało wspomniane dostęp do niego jest jednak trochę utrudniony...

Macie jakiś patent na ten hamulec?
Czy może radzicie sobie jakoś inaczej przy parkowaniu/opróżnianiu (czy nawet podłączaniu) przyczepki?

Dzięki za podpowiedzi!
A amortyzacja działa fantastycznie!

Offline MUGOL

Jak się domyślam masz Couguar'a. Przy maksymalnym zapakowaniu tylnej torby faktycznie jest ciężko sięgnąć hamulec. Capitan XL i Korsarz mają to inaczej rozwiązane - nie ma tego problemu i są bardziej pojemne.
Wracając do tematu to czasem musiałem w Couguar'ze sięgnąć do hamulca postojowego ręką. Na równym podłożu nie odczuwałem potrzeby jego stosowania zwłaszcza, że akurat mój tower stawia się b. stabilnie na nóżce.

Alek

• Gość
Witam wszystkich !!!
Ja kupiłem Croozer'a 1 model na 2010, jestem zachwycony nie wspominając o radości jaką sprawia każdy wyjazd mojej Małgosi.
Brak amortyzacji fakt (można dorobić) ,przestronna kabina fakt ,bagażnik owszem spory ,bezpieczeństwo moim zdaniem spore !!!   Widziałem crash testy !!!  
Dość długo przeglądałem modele wielu producentów  Chariot był za drogi a Croozer po wyeliminowaniu innych "konkurentów" został podczepiony do roweru i w drogę !!!
Moje obserwacje z wyjazdów, fotelik dziecka jest faktycznie ustawiony tak że bez problemu dziecko śpi podczas jazdy, dokupiłem zestaw siedzisko i zagłówek (taki dodatkowo podtrzymujący dziecko podczas snu) oraz osłonę przeciw słoneczną.
Robię dość długie wycieczki nawet cało dniowe i wiem ,że Gosia ma wygodnie i jest bespieczna.
Raz zostałem zatrzymany przez Policję funkcjonariusz nawet nie sprawdził moich dokumentów interesowało go tylko gdzie kupiłem przyczepkę  :D

Jest ktoś z Poznania lub okolic ?
Pozdrawiam

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Cześć,

Zajrzyj do działu Przywitaj się. Jak możesz, to wrzuć też zdjęcia przyczepki na forum.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline wunderfaust

• Miasto: ---
  • Na forum od: 05.03.2010
Chociaż przyczepka rowerowa to nic innego jak fotelik dla dziecka... na kółkach a przecież dziecko, według prawa polskiego ma byc przewożone w specjalnym foteliku. Ot i mam lukę prawną...

:shock:  :shock:
polecam przeczytanie takiej  niewielkiej ustawy Prawo o  ruchu drogowym. Tam jest galantnie wyjaśnione co to jest przyczepa a po przeczytaniu pozostałych paragrafów będzie jasne czy w tym kraju można czy nei można wozić dzieci  (czy kogokolwiek zresztą kto tam się wgramoli) w przyczepce.

Alek

• Gość
Kolego polecam zapoznać się z zmianami w kodeksie drogowym dotyczącym właśnie przyczepek do roweru.
A po zatym prosze udowodnij ,że transport w tzw. Foteliku uczepionym do roweru jest badziej bespieczny od przyczepki ???
Widziałeś Crash testy w obu przypadkach ???

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Cytat: "Alek"
Jest ktoś z Poznania lub okolic ?

Cześć - Niepruszewo.

Pozdr.

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna olbercik

• Miasto: Opole
  • Na forum od: 05.11.2010
Witam szukam budżetowej wersji przyczepki dla maluchów/ malucha.  Co sądzicie o tym : http://allegro.pl/przyczepka-rowerowa-wozek-jogger-z-amortyzatorem-i1484418760.html Może macie jakieś inne typy...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum