Autor Wątek: Przyczepka rowerowa do przewozu dzieci  (Przeczytany 161469 razy)

Offline Mężczyzna Sebastian

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.03.2015
    • Dzieciaki w Plecaki
Zapytaj, mnie to nie interesowało :)

Offline Greg18

• Miasto:
  • Na forum od: 19.05.2022
Powiem Wam, ze dla mnie przyczepka to była super sprawa ;) Zwłaszcza jak dziewczyny były małe ;) Tak 4 i 2 latka ;) Dzisiaj to już duże dziewuchy.

Offline Mężczyzna Prz

• Miasto: Lanckorona
  • Na forum od: 29.07.2018
Od niedawna wożę córkę w przyczepce Thule Chariot Cross, jestem z niej bardzo zadowolony, tylko mam jeden problem - w jakim miejscu i jakie światło z tyłu montujecie? Razem z przyczepką dostałem to światło Thule, ale ono jest koszmarnie słabe, może po ciemku je w ogóle widać a za dnia w ogóle.

Offline Mężczyzna Rydzu

• Miasto: Wieliczka & Bieruń
  • Na forum od: 22.09.2021
Ja w swojej Querido mam zwykłą rowerową Sigmę montowaną zazwyczaj na sztycy - zamontowana na jednej z rurek stelaża.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Ja wiem, że rok temu wypytywałem o przyczepki, ale ostatecznie zaczęliśmy od fotelika. Teraz zaś już wiem, że interesują mnie tylko przyczepki dwuosobowe :P

No i taki temat: dwuosobowa przyczepka w bloku. Drzwi do mieszkania 80 cm, do windy 80 cm. Istnieje w ogóle jakiś model, który się zmieści bez rozkręcania? A jeżeli nie istnieje taki model, to jak sobie radzicie w praktyce?

Widziałem, że chyba Qeridoo miały 81 cm w najszerszym miejscu. Czy najszersze miejsce w przyczepkach to piasty? Bo jeżeli by to było coś relatywnie krótkiego, to chyba dałoby się przepchnąć po skosie przez drzwi na zasadzie: najpierw lewa strona, potem prawa.
« Ostatnia zmiana: 30 Gru 2022, 21:44 olo »
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Helena

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 29.12.2009
Cześć, drzwi 80tki, przyczepka dwuosobowa Chariot Thule, przechodzi bez problemu. Wiadomo, jak się śpieszę to obrysuje drzwi, ale jak się człowiek spieszy to pojedynczą też się da narobić szkód  ;) na stronie Thula w specyfikacjach jest podana nawet minimalna szerokość drzwi przez które przejedzie. Podejrzewam, że u producentów, którzy Cie interesują też znajdziesz.
Co do windy, mamy jedne drzwi normalne i drugie taka harmonijkę i przez te drugie przyczepka nie przejedzie, bo ta harmonijka nie chowa się w całości, wystaje jakiś może centymetr więc odpinam wtedy jedno kółko. To jest jeden klik to odpięcie i ponowne wpięcie więc żadna robota. Mamy dorobione do przyczepki dodatkowe malutkie kółko, żeby wtedy była stabilna. Wysokość tego dodatkowego kółka możemy regulować więc podczas jazdy nie przeszkadza.
« Ostatnia zmiana: 31 Gru 2022, 16:12 Helena »

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Olo, chcesz wjeżdżać przyczepką do mieszkania? To chyba trochę słaby pomysł. Choćby dlatego, że może być brudna po powrocie z wycieczki. Taka przyczepka jak wspomniana przez Helenę Chariot Thule dla dwojga dzieci bardzo łatwo się składa i wówczas jest całkiem płaska. Widać to choćby na tym filmiku:
&t=332s
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Ten brud nie robi chyba wielkiego znaczenia, zwłaszcza że w przedpokoju trzymamy już teraz trzy rowery.

No ale mieszkanie i wjazd to pikuś, bo pewnie przyczepkę będziemy przechowywali złożoną. Natomiast wydaje mi się, że wygodniej będzie się załadować z towarzystwem do przyczepki na klatce schodowej na moim piętrze, niż jechać windą (szerokość otworu 80 cm) ze złożoną przyczepką i towarzystwem osobno. Ewentualnie można wykonać osobny kurs, najpierw z samą przyczepka, potem z towarzystwem, ale to już oznacza w sumie nawet 4 kursy (rower mój, rower żony, przyczepka, dzieciaki) :P

@Helena, patent z dodatkowym kółkiem świetny, brawo za pomysłowość :)
« Ostatnia zmiana: 31 Gru 2022, 23:14 olo »
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Mati95

• Gość
Też się podepnę pod temat. Tak z szerokością tych przyczepek to tragedia. My na czas zimy trzymamy złożoną. A tak to na podwórku w kamienicy pod daszkiem. Niestety niszczy się kiedy jest na dworze. Ale robienie kilku kursów góra - dół nie widzi mi się. A przyczepka dla dzieciaka frajda nie to co w foteliku

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Olo, chcesz wjeżdżać przyczepką do mieszkania? To chyba trochę słaby pomysł.
Od zawsze trzymam w przedpokoju, nie wyobrażam sobie gdzie indziej tym bardziej, że służyła też jako normalny wózek. Brud? Pewnie że jest, takie życie...

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Cześć,

potrzebowałbym pomocy w doborze adaptera-sztywnej osi. W rowerze siedzi sztywna oś oznaczona jako NSbikes co 171

Jaki adapter Thule powinienem nabyć? Do Thule Chariot Cross

https://shop.nsbikes.com/shop/spare-parts/prod/eccentric-axle

Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Nie znam się na sztywnych osiach, ale może coś takiego z decathlonu i ewentualnie zwrócić? https://www.decathlon.pl/p/adapter-do-osi-sztywnej-m12-do-zamocowania-przyczepki-gwint-1-5-x-172-mm/_/R-p-203445

Offline Mężczyzna Sebastian

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.03.2015
    • Dzieciaki w Plecaki

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Chyba największy problem to określenie skoku gwintu. Kontakt z producentem lub porównanie via takie zdjęcie może pomóc.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
A przyczepka dla dzieciaka frajda nie to co w foteliku
Dla jednego frajda, dla innego nie :) My przyczepkę sprzedaliśmy, bo córa jej nie znosiła, bardzo lubi za to fotelik.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum