Autor Wątek: Przyczepka rowerowa do przewozu dzieci  (Przeczytany 164149 razy)

Offline piotr

• Miasto: Chodzież
  • Na forum od: 04.05.2009
Cytat: "bart"

I znów zacząłem rozpatrywać Cougara... i tu znów się gubię: jedno- czy dwuosobowa wersja? Na razie rodzeństwa brak, a jedynak może siedzieć pośrodku. W przypadku Croozera było to jasne - nie usiądzie na środku - osobne 'przedziały' - wtedy brana była pod uwagę jedynie wersja 1-os.

ja wybrałem coguara 1 dlatego że :
- mam dwoje dzieci w tym jedno tylko nadaje się do wożenia przyczepką (drugie waży już ok. 46 kg) a kolejnego nie planuję  :wink:
- jedynka jest lżejsza o prawie 2 kg od dwójki
- jest węższa (jak widać na zdjęciu nawet sporo)
- jest trochę tańsza

Offline tomo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 23.02.2010
Tak jak pisałem wcześniej ja zdecydowałem się na wersję 2 os. bo mam synka w wieku 10 miesięcy w planach za ok 1,5 następne tak aby różnica pomiędzy dzieciakami była 3 latka więc jak najbardziej 2 os, różnica w cenie jest niewielka, a ilość miejsca nieporównywalnie większa, komfort jazdy dla dziecka nawet w pojedynkę ma znaczenie (trzeba dorzucić jakieś zabawki, gadżety itd. ) tak aby miało zajęcie. Co do różnicy w wadze Croozer  13,3 kg (1 os.) a 14,5 kg (2 os.) w ciągniętej przyczepce to chyba niewiele, damy radę. Same porównanie Croozera z Cougarem 2 to dopiero na targach i na pewno dam znać moje sugestie i odczucia (nadal różnica w cenie mnie powala). Z tego co pamiętam to siedzisko jest zawieszone na ramie jest ze specjalnej siatki i też daje amortyzację na pewno nie taką jak amortyzatory ale coś jest. Z resztą jutro tam jadę i zobaczę na żywo.

Offline MUGOL

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 25.02.2010
Cytat: "tomo"
Same porównanie Croozera z Cougarem 2 to dopiero na targach i na pewno dam znać moje sugestie i odczucia .

Nie zapominajmy, że są jeszcze Corsaire XL i Captain XL. Obydwa miałem okazję obejrzeć. Proponuję również je brać pod uwagę.

bart

• Gość
Nie zapominajmy, że są jeszcze Corsaire XL i Captain XL.

Raczej patrzeć będę by wydać mniej niż więcej.

Nie ma zbyt dużo wypowiedzi w polskim internecie dotyczących wyboru pomięczy Croozerem a Chariotem, trzeba do wszystkiego samemu dojść...

Zobaczymy co @tomo napisze.
Poniżej to co mnie udało się znaleźć nt. tych dwóch modeli:

http://www.singletrackworld.com/forum/topic/chariot-vs-croozer-trailers
Although the croozer isnt suspended there is enough suspension in the canvas seat to iron out a lot of the bumps.
---
If I hadn't found the Chariot secondhand then we would have bought a new Croozer, the Cougar's about £300 more than the equivalent Croozer, and it's almost certainly not worth it.

http://a-newell-life.blogspot.com/2008/06/chariot-vs-croozer.html
We really like the Croozer 535 if we want to buy new. It's certainly not the high-quality of the Cougar 2, but is far, far better than a low-end trailer. Based on user reviews, people seem highly satisfied with the Croozers.
---
Our son started using it at 4 months (with baby sling), and we started using it as a cycle trailer when he was 8 months. He loves it.  [przemawia to do mnie - jestem w podobnej sytuacji]
---
(we) tried out the Croozer 535 a couple of weeks ago. My daughter was THRILLED with it. We rode around the parking lot several times and she was giddy by the time we ended the "test drive," so we bought it!
---
I can't be more happy with this purchase. No regrets at all about not going with the Chariot Cougar. If you can find the Cougar cheap, by all means go for it, but I think anyone wanting to go with the Croozer will be as happy as I have been with it

http://forum.gazeta.pl/forum/w,372,89742980,91817588,Re_Przyczepki_rowerowe_dla_dzieci_.html
Jesli chodzi o wybor, to mam dokladnie ten sam dylemat - gdybym tylko mial kase
to bez wahania kupilbym Chariota (albo Cougar albo Captain), Croozer wydaje sie
byc najlepszym kompromisem jakosci do ceny

http://forum.gazeta.pl/forum/w,372,89742980,95409773,Re_Przyczepki_rowerowe_dla_dzieci_.html
Brakowalo mi troche resorow (croozer tez nie mial)(...) na chariocie, jak sie kupi
uzywany, to sie praktycznie nie traci! Ja nawet zarobilam na tym zakupie.

TEraz mamy nowego chariota cougar 1 i to jest rewelacja!!!

Super resory, leciutka, waska, cudo! Przemyslana i super praktyczna.

http://forum.gazeta.pl/forum/w,372,89742980,99818747,Re_Przyczepki_rowerowe_dla_dzieci_.html
Mam przyczepkę Croozer for 1 kid. Jest naprawde super i szczerze polecam.
Charioty są fajniejsze, lżejsze, lepiej amortyzowane, lekko jadą, ale kosztują
też duzo więcej. Dlatego u nas padło na croozera. Przy wyborze przyczepki
zwróciliśmy uwagę na rodzaj siedziska dla dziecka. Musiało być koniecznie
dostosowane do przewożenia dziecka w wieku od roku (takie dzieci śpią w
przyczepkach). Croozer ma siedzisko pochylone (większość tanich przyczepek ma
siedzisko zdecydowanie siedzące, z kątem siedzisko/oparcie 90 st), croozer ma
taki hamaczek , córka w nim bez problemu śpi i nie jest zwinięta w "trąbkę". Do
zalet nalezy też super pojemny bagażnik/schowek.

To porównanie nie pozostawia wątpliwości (koleś faktycznie jeździł z obiema):
http://www.nakole.cz/diskuse/4845-croozer-vs-chariot.html
dla tych którzy mają nieograniczoną wyobraźnię - tłumaczenie Googla na PL:
http://translate.google.com/translate?js=y&prev=_t&u=www.nakole.cz%2Fdiskuse%2F4845-croozer-vs-chariot.html&sl=auto&tl=pl

Offline tomo

No więc tak:
Pierwsze wrażenie podchodzę do Chariota Cougar 2 dobrze wykonany, lekka zwarta konstrukcja, aczkolwiek sporo spinek łączników elementów które mogą kiedyś luzować się, kabina dobrze wykonana, miejsce dla malucha bardzo wygodne, kabina jest niższa czyli mniej miejsca nad głową dla starczego dzieciaczka, możliwość przepięcia szelek kiedy jedzie jedna osoba po środku fajna sprawa, no i ta amortyzacja. Jeżeli ktoś spodziewa się że będzie miękko jak na starym tapczanie to się myli. Jest regulacja, ustawiamy do wagi ale i tak jest bardzo sprężyście. Jeżeli ktoś będzie śmigał z maluchem w cięższym terenie góry, kamienie to może bym się bardziej zastanawiał. Przeznaczenie bardziej ścieżki rowerowe lasek Kabacki, Kampinos, Mazury czyli średnio trudny teren. Mały bagażnik. Kupujemy wózek koszt ok 2600 + to co chcemy robić jako przyczepka rowerowa i pojedyncze koło wychodzi ok 3000 sporo.
Następnie Croozer kid 2 model 2010 rama budziła we mnie większe zaufanie taka jak "klatka w samochodzie" więcej miejsca w kabinie nad głową i na nogi, dwa oddzielone przegrodą miejsca dla dzieci, po prostu zabawki nie będą z każdej strony maluszka tylko z jednej dla mnie i Karola bez znaczenia. Pozycja maluszka jest troszkę pochylona więc podczas drzemki główka nie będzie mu odpadać. Waga na korzyść Chariota ok 2,5 kg pmyślę że to żadna różnica. W Croozerze Praktycznie dwukrotnie większy bagażnik ma znaczenie. Siedzisko zawieszone na ramie daje trochę amortyzacji więc nie jest tak źle. Wszystko co potrzebujemy do roweru, jako wózek czy do biegania jest w standardzie i za nic nie musimy dopłacać. Wentylacja kabiny taka sama w obydwu modelach. Cena 1549 za całość jest jak najbardziej adekwatna do oferowanego produktu.

Jeżeli ktoś potrzebuje przyczepki wielozadaniowej do biegania, do jazdy na nartach, na długie wyjazdy, w ciężki teren to Chariot jest godny zainteresowania, natomiast do codziennego użytku po mieście, weekendowe wypady, na leśne ścieżki i mazurskie tereny to wg mnie spokojnie wystarczy Croozer i na niego się zdecydowałem (na targach dostałem też dużo lepszą cenę).

Jak tylko pogoda dopisze porobię parę zdjęć całości i z maluszkiem. Karolek siedząc w obydwu modelach był bardzo zadowolony.
Mam nadzieję że pomogłem w wyborze ja się przekonałem w razie czego proszę zadawać pytania.

Offline MUGOL

sporo spinek łączników elementów które mogą kiedyś luzować się

Przecież Chariot skręca swoje wózki nakrętkami z patentem na ich nieodkręcanie się. Więc tu bym polemizował.
Co do klatek to polecam filmy "instruktażowe" http://www.chariot.de/fileadmin/flvplayer/flashvideoplayer.html?video=_m/flv/crash01.flv&preview=_m/img/crash01.jpg oraz http://www.chariot.de/fileadmin/flvplayer/flashvideoplayer.html?video=_m/flv/crash02.flv&preview=_m/img/crash02.jpg
Pozycja maluszka jest troszkę pochylona więc podczas drzemki główka nie będzie mu odpadać

Przy jakichkolwiek podskokach dowolnej przyczepki śpiącemu dziecku będzie głowa latać na boki, starszym z pewnością nie będzie robić to różnicy, młodszym (9-12m) naprawdę polecam różnego rodzaju podkładki np. Weber (pasują do Chariot i Croozer) albo jeździmy na krótkie wypady gdy dziecko nie śpi i tyle.
A jak ze stabilnością Crozzera gdy obciążenie dziecka przypada na jedną stronę? Kiedy będziesz miał wrażenia z przejażdżki?

Offline tomo

Cytat: "MUGOL"
A jak ze stabilnością Crozzera gdy obciążenie dziecka przypada na jedną stronę? Kiedy będziesz miał wrażenia z przejażdżki?

Przyczepka jest bardzo stabilna przymierzałem Karolka i wszystko jest ok, co do testów praktycznych to tylko jak pogoda dopisze zamierzam zrobić małą wycieczkę do lasku Kabackiego.

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Na forum od: 19.04.2009
Tak jak pisałem wcześniej ja zdecydowałem się na wersję 2 os. bo mam synka w wieku 10 miesięcy w planach za ok 1,5 następne tak aby różnica pomiędzy dzieciakami była 3 latka więc jak najbardziej 2 os,... Co do różnicy w wadze Croozer  13,3 kg (1 os.) a 14,5 kg (2 os.) .

Obawiam się, że ciężko ci będzie spakować sie na wyprawę. Dziecko 1 rok waży ponad 10 kg a dziecko 4 lat ponad 20 kg. Przyczepka 14 kg a rzeczy podróżne 30-40 kg. Razem wyniesie 45-55 kg. Dasz radę z taką masą podjechać pod 7% wzniesienie?

Offline tomo

To raczej będą wtedy krótkie jednodniowe wypady, trzeba doliczyć że w razie czego troszkę może żona zabrać. Już nie mogę się doczekać ładnej pogody i pierwszego wypadu z synkiem.   :D Domówiłem dodatkowo podparcie do siedzenia dla synka.  
I jeszcze jedno, nie sądzę żeby ktoś z niebieskich mnie zatrzymywał za przewożenie dziecka w przyczepce ale z niecierpliwością czekam aż wejdą znowelizowane przepisy.
Muszę jeszcze zamontować dodatkowe oświetlenie przyczepki bo chyba same odblaski nie wystarczą tak dla bezpieczeństwa.

bart

• Gość
i kolejny link pod którym można znaleźć opinie:
http://www.cyclingforums.com/australia-new-zealand/313984-advice-kiddie-trailers-2.html

If I had the cash I probably would have bought a Chariot just for the weight factor.
---
If you are going to be using your trailer on a regular basis (ie 3 or more times a week), you can’t go past the Chariot. It would be an expensive toy, but it is a very cheap second car.
We had our baby in it from about 4 months with loads of padding around his head riding very slowly on paths only.
---
I do, however, raise caution against putting children in bike seats/trailers too early (we did and are now the wiser!) as all those unsupported bumps are bad for developing necks and spines! So perhaps, consider models with suspension. I would certainly consider that as a prerequisite, even now with the children older.

Naprawdę mam problem. Młody ma dopiero 6 mcy - opinie wskazują na amortyzację.
Z drugiej strony - finanse - nie czuję się komfortowo z ceną Chariota ;(

Tym bardziej, że udało mi się znaleźć sklep w Belgii gdzie Croozer 1-os + osłona p-deszcz + osłona p-słonecz. + fotelik + mata p/buty + przesyłka wyniosą €490. €490 i koniec. Żadnego dobierania, dokupowania...

Nie dostałem odpowiedzi na żadne zapytanie wysłane na ogłoszenia na amerykańskim Craigslist - Ci ludzie boją się dostawać przekazy pieniężne, wysyłać sprzęt do Europy...
aaaargh...

Jest szansa na używanego Cougara za €300-€350?

Offline MUGOL

Jest szansa na używanego Cougara za €300-€350?

Tak widziałem kiedyś w takiej cenie modele używane z roku 2001-2002

bart

• Gość
Weekend minął, pogrzebałem troszkę...

Ciekawą rzecz można w amerykańskim katalogu chariota znaleźć:
http://www.chariotcarriers.com/english/html/brochure.php

Zestaw rowerowy do Cougara (s. 7) polecany jest od 1 roku życia.
Jako wózek można go używac od narodzin.
Jako jogger już od 6 miesiąca zycia.

Wniosek: chroń maleństwo przed wstrząsami.

Ale idziemy dalej (s. 28) i znajdujemy:
- "infant sling" - 1-10 miesięcy, nie do użytku w opcji "rowerowej".
- "baby supporter" - 3-18 miesięcy i "podparcie głowy może być zdjęte gdy dziecko nosi kask". Czyli dopuszczają jazdę maluchów za rowerem?

Pomyślałem, że zrobię małe rozpoznanie ile kosztowałoby sprowadzenie Cougara 1 ze Stanów + cło + VAT... Bo pewnie przy tak dużej paczce nie uda się przemknać obok kontroli celnej. I gdyby udało się uniknać cła+VATu byłoby pięknie ale raczej nie będzie ;(

A potem przeszukałem inne sklepy, które wyskoczyły mi w Googlu. Niestety - nie wszystkie sklepy oferują wysyłkę poza kraj w którym funkcjonują. Ale czy mało jest znajomych-znajomych-znajomych w Belgii? Holandii? Założyłem, że komuś powinno się opłacić przewiezienie jednego pudełka (no dobra - 20kg) za ok. €60...

Rezultaty powalają! Można oszczedzić nawet 800pln odpowiednio długo szukając.

Może jednak nowy tani Cougar 1?

Kolejna ciekawostka jest taka, że jest jakaś firma w Indonezji Rame BIKE Dapopo która także oferuje wysyłkę. Ciekawe jakie ONI mają ceny :)

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
"podparcie głowy może być zdjęte gdy dziecko nosi kask".

Przepisy przepisami, ale wciskanie dziecku kasku na głowę, gdy jedzie w przyczepie to całkowicie chory pomysł. Kask w przyczepce nie jest do czegokolwiek potrzebny!

Offline tomo

A jak myślicie, kiedy można spodziewać się zmiany w Prawie o ruchu drogowym  :?:

Offline tomo

Jeszcze jedno pytanie. Jakie błotniki polecacie do roweru tak aby nic nie leciało na przyczepkę i najważniejsze na dziecko.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum