Autor Wątek: Błotniki  (Przeczytany 99822 razy)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: Błotniki
« 13 Lis 2017, 12:11 »
Sam zdecyduj co dla Ciebie ważniejsze - żeby błotniki działały jak trzeba przy minimalnej obsłudze, czy żeby się podobało kibicom.

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 13 Lis 2017, 12:14 »
Mam te błotniki w rozmiarze 53 mm. Korzystam z oponą 42 mm i 35 mm. Lepiej prezentuje się z tą szerszą, ale przy 35 mm nie bawiłbym się w ściąganie błotnika - upierdliwe odkręcanie ...

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 13 Lis 2017, 12:23 »
Wez wieksze, jesli sie zmieszcza. Beda skuteczniejsze nawet z ciensza opona.

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
« 13 Lis 2017, 13:31 »
Dziękuję za uwagi i pomoc, ja też skłaniam się ku 53 mm. Krzysztofie, jak dobrze pamiętam posiadasz Awol'a czy zakładając Bluemels'y stosowaleś jakieś tulejki przejściowe przy śróbach w otworach montażowych widelca (na dole)? P.s. Alek, Krzysiek z uwagi na Wasze doświadczenie pozwoliłem sobie napisać pytania o nurtujące mnie kwestie na prv, będę wdzięczny jak znajdziecie chwilę na odpowiedź.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi
« 13 Lis 2017, 14:04 »
Nie stosowałem tulejek/dystansów. Jedyne co musiałem zrobić, to przygiąć druty z przodu, by "minąć" zaciski hamulca tarczowego oraz przyciąć wszystkie druty montażowe o ok. 6-8 mm, by błotniki "siedziały" bliżej opony 42 mm. Na zdjęciu poniżej masz podgląd jak to wyglądało przed docięciem. Widać też wygięcie z przodu.

Offline Mężczyzna Felek

« 13 Lis 2017, 22:12 »
Dziękuję za zdjęcie, chociaż hamulce i zaciski w zaprezentowanym rowerze są w miarę kompaktowe, u mnie będą TRP HY/RD które z uwagi na posiadanie zbiorniczka z olejem są trochę mocarne i z wyglądu oraz powierzchni jaką zajmują. Mam w takim razie nadzieję, że uda się je jakoś ominąć. P.s. faktycznie na zdjęciu błotniki lekko odstają co ujmuje im wyglądu i zapewne praktyczności
(możliwość wychlapywania wody na boki).

Offline Mężczyzna Felek

« 15 Mar 2018, 23:43 »
Nie stosowałem tulejek/dystansów. Jedyne co musiałem zrobić, to przygiąć druty z przodu, by "minąć" zaciski hamulca tarczowego oraz przyciąć wszystkie druty montażowe o ok. 6-8 mm, by błotniki "siedziały" bliżej opony 42 mm. Na zdjęciu poniżej masz podgląd jak to wyglądało przed docięciem. Widać też wygięcie z przodu.

skrzysie.k - doszedł ostatni element zamówienia a mianowicie błotniki SKS Bluemels Matt 28" x 53 mm i powiem szczerze, że przy oponach WTB Riddler 700x45c pręty montażowe są niebezpiecznie blisko opony. Na samej oponie jest oznaczenie szerokości 44 mm, na instrukcji błotników jest napis, że mieszczą opony do szerokości 47 mm.

Proszę napisz, czy nie miałeś problemów z tymi samymi błotnikami (53 mm) i oponami 42 mm, o których pisałeś? Jaki to był model i typ opony? U mnie w Riddlerze grzbiet ma delikatny bieżnik, jednak po bokach jest już nieco mocniejsza kostka i boję się, że przy terenie może chcieć zrywać błotniki.

Jeżeli miałoby się tak dziać WTB Riddler 700x45c pójdą na allegro i kupię coś węższego z zakresu 35-40 mm.

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi
« 17 Mar 2018, 22:33 »

Proszę napisz, czy nie miałeś problemów z tymi samymi błotnikami (53 mm) i oponami 42 mm, o których pisałeś?

Nie miałem problemów tzn. było masę luzu co widać na zdjęciu. Luz był również przy bocznych prętach montażowych a rantem opony. Moje 42C to Specialized Trigger Sport.

Offline Mężczyzna Felek

« 18 Mar 2018, 00:01 »
Rozumiem, bardziej chodziło mi o boki. Dziś założyłem błotniki, wygląda ok. Odległość między śrubą mocującą uchwyt błotnika do pręta a oponą to około 7 mm po każdej ze stron. Z pewnością na asfalcie nie powinno być problemów.

Ciekawe jak będzie w terenie, czy błotniki nie będą za bardzo 'skakać' na boki a tym samym obcierać  o oponę, ale to wyjedzie w praktyce na pierwszych jazdach jak zrobi się ciepło.

Pozdrawiam.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 18 Mar 2018, 07:58 »
Mam matowe Bluemelsy w Roninie, jest bardzo na styk przy fabrycznym komplecie opon i musiałem trochę narzeźbić, żeby to wszystko pomieścić. Większym problemem był przód w moim przypadku (musiałem pozbyć się plastikowego daszka), z tyłu miałem kolizję z ramieniem przerzutki przedniej (wycinałem fragment) i nie miałem jak zamontować błotnika u góry (fabryczny uchwyt kolidował z oponą) - w ruch poszły trytytki i to rozwiązało problem. Teraz nic nie szura i sprawują się świetnie, ale co się nawkurzałem, to moje.

Offline Mężczyzna Felek

« 18 Mar 2018, 08:10 »
To nieźle, u mnie poszło łatwiej, najwięcej pracy to odpowiednie wyprofilowanie drutu w okolicy przedniego hamulca TRP HY/RD, który jest dość spory. Reszta w miarę standardowo chociaż z tyłu błotnik styka się ze śrubami mocującymi bagażnika Tubusa z prętami mocowanymi do ramy.

Całość prezentuje się ładnie, a matowe błotniki zgrywają się idealnie z matowym malowaniem ramy. Po pierwszych przejażdżkach dam zdjęcia.

Offline Mężczyzna gimak

• Miasto: Nowy Sącz
  • Na forum od: 07.05.2017
« 21 Mar 2018, 23:25 »
Ciekawe jak będzie w terenie, czy błotniki nie będą za bardzo 'skakać' na boki a tym samym obcierać  o oponę,
Mam podobne błotniki i przy deszczowej pogodzie raczej unikam gliniastych bezdroży, bo koła tak się oklejają błotem i przy okazji błoto przylega do błotnika, że nie da się jechać, taki daje opór  i trzeba to czyścić. U mnie tylko to występuje.

Offline Mężczyzna Felek

« 22 Mar 2018, 06:45 »
Dziękuje, będę miał na uwadze. Przynajmniej w okresie korzystania z obecnych opon, które nie pozostawiają wiele przestrzeni miedzy blotnikiem a oponą, pozdrawiam.

Offline Mężczyzna Felek

« 3 Kwi 2018, 11:59 »
Dziś jestem po pierwszej jeździe do pracy. Na płaskim jest ok, jednak przy większych nierównościach szczególnie przedni błotnik wpada w drgania i lekko obciera o wygiętą blaszkę wewnątrz błotnika ( tę łącząca błotnik z prętami), nie wiem czy z czasem kolcowana na krawędziach opona nie rozluźni całego mocowania.

Skrzynie.k, Alek, Dudi czy Wasze SKS Bluemels Matt w ogóle nie obcierały o opony, czy może jednak przy dużych wibracjach zdarzało się to i słyszeliście specyficzny dźwięk obcierania gumy o blaszkę? Nie chciałbym by po paru miesiącach siadły mocowania błotników, opony mają przejechane raptem 30 km więc mogę je jeszcze sprzedać i kupić coś węższego, pozdrawiam.

Offline Maciek

• Miasto: WM / WB
  • Na forum od: 08.08.2006
« 17 Kwi 2018, 20:57 »
Witajcie,

szukam dobrych błotników do roweru wyprawowego, 26 cali koła, możecie coś polecić?
Potrzebuje pełnych błotników, nie wiem jeszcze czy plastik czy alu?
Pozdrawiam,

Maciek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum