Autor Wątek: Błotniki  (Przeczytany 99820 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Błotniki
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 3 Cze 2015, 16:07 »
po drugie, w worku liczy się głównie średnica. Jak nie wypchasz go, to swobodnie można go zwinąć w większym stopniu, ewentualnie przycisnąć trokiem. A czasem miejsce na wrzucenie, chociażby kilku butelek wody więcej, jest bardzo przydatne.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna necik

• Miasto: Tomaszów Lubelski
  • Na forum od: 31.05.2015
« 4 Cze 2015, 20:37 »
W podobnym rowerze używam czegoś takiego od SKS:
http://allegro.pl/blotnik-przedni-sks-shockblade-ii-26-27-5-i5371903437.html
Co do skuteczności jest to średnie ale i tak nic lepszego pewnie nie zamontujesz.
Czy do montażu tego błotnika potrzebne są jakieś otwory? Bo w moim rowerze żadnych otworów na widelcu chyba nie ma.

A może jakiś błotnik pod ramę jak np. http://rowertour.com/sks-mud-x-blotnik-pod-rame.html lub http://rowertour.com/sks-x-board-blotnik-pod-rame.html ? Jadę sam, więc do przodu może chlapać :)

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 4 Cze 2015, 20:42 »
Czy do montażu tego błotnika potrzebne są jakieś otwory? Bo w moim rowerze żadnych otworów na widelcu chyba nie ma.
Afaik ten model mocuje się do rury sterowej, wystającej z korony widelca (coś w formie kołka rozporowego)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
« 4 Cze 2015, 20:43 »
Jedyne co jest potrzebne to otwór w amortyzatorze który zaprezentowałeś na zdjęciach.
Do niego rozporowo montuje się uchwyt aby następnie wsunąć w niego błotnik.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 4 Cze 2015, 20:54 »
Miałem podobnie mocowany błotnik. Ogólnie się to majtało jak chciało. Dociągnąłem dwoma zipami do korony amortyzatora, żeby się nie przekręcało. I wtedy było całkiem ok.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 4 Cze 2015, 21:08 »
Mnóstwo osób takich worków 40-50l z tyłu na bagażnik używa, sam mam taki i nieraz stosowałem. Zajrzyj sobie na stronę=
Wiem, mam czterdziestkę i po prostu nie wyobrażam sobie jazdy z 50l po Polsce na 26 calowych Racing Ralphach. Wiem, że to czepialstwo ale to jest bardzo duża przestrzeń bagażowa. Ale, że worek już jest to nie ma tematu.

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
« 4 Cze 2015, 23:12 »
Przejechałem na Racing Ralphach Evolution 2.25 niejeden kraj. Jak dla mnie nie ma pewniejszych opon na zjazdy po mokrym asfalcie ;-) ba przez kilka lat nie uświadczyłem ani jednej dętki(oczywiście wersja wzmocniona z twardszej mieszanki). Jest to jednak pewna moja kosztowna fanaberia (po 5-6k na asfalcie są już w zasadzie do wyrzucenia).

Każdy rozsądny człowiek powinien wybrać coś z Maratonów lub podobnych.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 2 Lis 2016, 15:43 »
Idzie zima, syfu poza drogami coraz więcej. Potrzebne mi błotniki, albo błotnik do mojego 29era. Z przodem może być problem, ale na tył chciałbym coś długiego. W sklepach bieda, najchętniej wyciąłbym sobie sam z plastiku. Jakieś pomysły skąd zdobyć odpowiedni, elastyczny plastik w sporym rozmiarze?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna aqu

• Miasto: Świdnik
  • Na forum od: 30.09.2013
« 10 Sty 2017, 20:51 »
Idzie zima, syfu poza drogami coraz więcej. Potrzebne mi błotniki, albo błotnik do mojego 29era. Z przodem może być problem, ale na tył chciałbym coś długiego. W sklepach bieda, najchętniej wyciąłbym sobie sam z plastiku. Jakieś pomysły skąd zdobyć odpowiedni, elastyczny plastik w sporym rozmiarze?

Rower wyprawowy prawie zbudowany, póki co zatrzymałem się na błotnikach.
Worek, pochwalisz się co znalazłeś? Szukam coś na koła min. 29x2,25-2,4.
Z góry thx :)
Je­dyna wol­ność, to zwy­cięstwo nad sa­mym sobą.

« 10 Sty 2017, 21:34 »
Nie miałem presji i jeszcze nie skończyłem projektu. W sumie nie mam też za bardzo czasu żeby jeździć na rowerze, a tym bardziej w złej pogodzie ;)

Kupiłem elastyczną deskę do krojeni za chyba mniej niż 2 zł, planuję ją pociąć i połączyć (~40 cm długości to za mało). Jeszcze nie wiem jak będą wyglądały wszystkie mocowania, ale prawie na pewno zaczepię o minimalistyczny bagażnik - zaprojektuję i wydrukuję na drukarce 3d coś formie haczyka.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Ricardo

• Na forum od: 25.05.2011
« 11 Sty 2017, 15:13 »
Kupiłem elastyczną deskę do krojeni za chyba mniej niż 2 zł, planuję ją pociąć i połączyć (~40 cm długości to za mało).
Klasa  ;D . Stary dobry Worek powrócił. Wrzuć foto jak ukończysz to dzieło.

« 13 Sty 2017, 18:51 »
Zmobilizowałem się i mam już zestaw do składania. Teraz tylko pociąć i skręcać :)

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
« 14 Sty 2017, 11:06 »
Z tymi ptaszkami zapowiada się bardzo męski rower :D

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
« 13 Lis 2017, 12:01 »
Część, mam zamiar kupić błotniki do nowego roweru, jeżdżę cały sezon i są mi niezbędne przynajmniej jesienią i zimą. Upatrzony model to SKS bluemels matt. Dla wersji 28 cali posiada 3 rozmiary: 40, 45 i 53 mm. Opony fabryczne z roweru to WTB Riddler 700x45c jednak na 99 procent zastąpię je czymś z gładszym bieżnikiem w rozmiarze 1.4 lub 1.6 cala (35 do 40 mm). Riddler urzywałbym sporadycznie i tu pytanie: czy rozważyć zakup błotników w rozmiarze 53 mm po to by sporadycznie zmieścił się w nich Riddler czy lepiej kupić błotniki 45 mm i w momencie jazdy na Riddler je demontować. Inaczej mówiąc, czy opona 35 nie będzie wyglądała dziwnie w błotnikach o szerokości 53 mm?
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum