Autor Wątek: Follow Me - hol dla dziecka  (Przeczytany 10909 razy)

Offline Kobieta wilhelminaslimak

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 25.03.2011
    • foty na flickr.com
Odp: Follow Me - hol dla dziecka
« 4 Mar 2014, 21:13 »
A czy da się ciągnąć w follow-me sam rowerek bez dziecka, czy to raczej niemożliwe?

I może przez ostatni rok nadzialiście się na jakiś nowy wynalazek łączący rowerek dziecka z rodzicem, poza Trail-Gator i FollowMe?
Wertuję od wczoraj internet, ale nic nie znalazłam.
Follow-me jak dla mnie ma prawie same zalety (szybko się rowerek podpina, można wieżć drugie dziecko na foteliku, doczepić bagażnik/sakwy) poza ceną....
Dla mnie kluczowe jest to, żebym w jakiś bezpieczny sposób dowiozła dwoje dzieci do przedszkola, więc chyba zostaje follow-me...

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 5 Mar 2014, 06:20 »
Z obserwacji osób używających, bez znaczenia jest czy na holowanym rowerze występuje małoletni/a czy nie. Można holować bez. Tylko wtedy rowerek bardziej podskakuje ;-)
« Ostatnia zmiana: 5 Mar 2014, 08:48 tomzoo »

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 5 Mar 2014, 08:45 »
o czym zresztą piszę wcześniej. Oczywiście można.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
    • http://www.klub-karpacki.org
« 5 Mar 2014, 09:46 »
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 4 Lut 2017, 14:49 PABLO »

Offline Mężczyzna tomzoo

• Moje zdjęcia
« 5 Mar 2014, 12:36 »
Z drugiej strony kobiecie może po prostu zabraknąć sił, aby rower z dwójką dzieci na fotelikach utrzymać w ryzach grawitacji... Dwójka dzieci spowoduje duże podniesienie środka ciężkości roweru i utratę stabilności podczas prowadzenia, stawania, zsiadania itp.
Piszę to, bo raz byłem świadkiem, jak kobieta z córeczką na foteliku tylnym stanęła przed światłami i przy zsiadanie nieco za mocno przechyliła rower. Przednie koło straciło kontakt z podłożem, nie utrzymała kierownicy i rower się położył a dziecko z impetem przywaliło o chodnik.
Dla osób nie znających specyfiki użytkowania fotelików - podobne zjawisko może się zdarzyć z ciężkimi sakwami tylnymi + jakiś worek na to - tył waży, przednie koło jest przy prowadzeniu roweru niestabilne, łatwo doprowadzić do sytuacji, gdy tylny bagaż przy pochylonym rowerze przeciąży cały rower i go będzie chciał położyć.
Z równomiernym obciążeniem dziećmi przodu i tyłu takie zdarzenie jest mało prawdopodobne, ale za to rower waży znacznie więcej i lekką osobę może po prostu przeważyć podczas prowadzenia.
Jeśli ktoś jest pewny swojej siły, że wystarczy ona do opanowania roweru w każdej standardowej sytuacji, to nie widzę przeciwwskazań dla propozycji Pabla.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 5 Mar 2014, 12:47 »
tomzoo, a ile lat miała Ala, jak zacząłeś ją holować na follow-me? Pytam, bo córka skończy za chwilę 4 lata i w ubiegłym roku myślałem, że już teraz zaczniemy, a teraz... wcale nie jestem taki przekonany.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna tomzoo

• Moje zdjęcia
« 5 Mar 2014, 13:02 »
Ja zamierzam od tego roku. :P
A na razie jeździmy z awaryjnym "sznurkiem w kieszeni" na powrót do domu ;) Follow me zamierzam uruchomić dopiero po artroskopii kolana, bo aktualnie mój zasięg nie jest znacząco większy od córki. :/ (no i taki fajny hol sprzyjałby rozleniwianiu dziecka...)
Ale wg mnie można od momentu, gdy dziecko przewidywalnie siedzi już na rowerze i mamy jako taką pewność, że żadnej głupoty nie zrobi, w stylu - "tata/mama jedzie, a ja sobie zsiadam" albo ma tendencje do przysypiania - bo sztywnym holem zabieramy mu możliwość samodzielnego utrzymywania równowagi i skręcania.
Czyli generalnie jak już zacznie samo jeździć na swoim rowerze z pedałami - do wspomagania go podczas "kryzysów" i w ryzykownych miejscach (ruch samochodowy, podjazdy, zjazdy).
Więc jak masz córkę w Ali wieku, to jak najbardziej można używać.
No i musimy się skrzyknąć na jakąś wycieczkę po okolicy :)

Offline EASYRIDER77

« 5 Mar 2014, 13:53 »
follow me zakupiłem jakoś w marcu 2013 i córka miała 4 lata świeżo skończone. Rowerek na kołach 14 cali.
Spokojnie możesz zaczynać.

• foty na flickr.com
« 5 Mar 2014, 15:19 »
Holowanie (rowerek na dowolnym holu, przyczepka, itp.) w ruchu miejskim jest moim zdaniem niewygodne.
Akurat nasza trasa do przedszkola, to takie przedmieścia Krakowa: 1km szeroką ścieżką rowerową + 2km ślepą drogą + 1km faktycznie bardziej problematyczny, ale do przejechania.
Niestety starszy syn (16kg) mino zastosowania przeze mnie (polecanych przez Pabla) podkładek pod rurę mocującą fotelik, jest juz na tyle cieżki, że jak wiozę go w foteliku z tyłu, to praktycznie cały czas ociera mi ten fotelik o oponę (niedługo pojawi się dziura). Także pora tutaj coś zmienić, tym bardziej, że ile można sie wozić?!

Trochę obawiam się wybulić tysiaka na follow-me, bo może się okazać, że będzie takim samym "przebojem" jak przyczepka, której chłopaki nie darzą wielką miłością.... Ale chyba nie ma wyjścia.

• Użytkownik forum
« 5 Mar 2014, 20:03 »
Ja zamierzam od tego roku. :P
A na razie jeździmy z awaryjnym "sznurkiem w kieszeni" na powrót do domu ;) Follow me zamierzam uruchomić dopiero po artroskopii kolana, bo aktualnie mój zasięg nie jest znacząco większy od córki. :/ (no i taki fajny hol sprzyjałby rozleniwianiu dziecka...)
Ale wg mnie można od momentu, gdy dziecko przewidywalnie siedzi już na rowerze i mamy jako taką pewność, że żadnej głupoty nie zrobi, w stylu - "tata/mama jedzie, a ja sobie zsiadam" albo ma tendencje do przysypiania - bo sztywnym holem zabieramy mu możliwość samodzielnego utrzymywania równowagi i skręcania.
Czyli generalnie jak już zacznie samo jeździć na swoim rowerze z pedałami - do wspomagania go podczas "kryzysów" i w ryzykownych miejscach (ruch samochodowy, podjazdy, zjazdy).
Więc jak masz córkę w Ali wieku, to jak najbardziej można używać.
No i musimy się skrzyknąć na jakąś wycieczkę po okolicy :)

Cztery latka skończy za ciut ponad miesiąc. Wspólna jazda po okolicy? Chętnie :D
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 6 Mar 2014, 09:37 »
Do Kórnika daleko.. A kogo tym razem mam nauczyć jeździć? :)

Natala "pojechała" jak miała 3lata (mniej-więcej raz w tygodniu jechała do przedszkola, bez holu.. a na początku ja biegałem). Tomku, ile miała Ala jak zaczęła sama jeździć?

Wilhelmina, załóż sobie bagażnik, sznurkiem przywiąż jakieś gąbki i problem przestanie istnieć. Aczkolwiek jak fotelik dobija przy 16kg to raczej bym go reklamował: młoda jeszcze ostatnio była wieziona na foteliku (massssakra.. 22kg) i nie było problemu (poza kolanami, musiałem lekko położyć fotelik).

Follow-me jak dla mnie ma prawie same zalety
A miałaś go kiedyś w ręku? Przecież to waży z 6kg.. I nie do końca jest tak super: jak masz hol, to nie może być fotelika. A jak cena jest głównym problemem, to polecam poszukać holi Profex (mam Kangaruh, jest ok).
Ale zdecydowanie przyczepka jest najwygodniejsza, tylko trzeba pamiętać o przypięciu rowerków do szyn :) (ma ktoś fotkę z ostatniego "zlociku"?)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline EASYRIDER77

« 6 Mar 2014, 09:40 »
Pajak,

wcale tak nie jest że nie możesz mieć fotelika. Możesz mieć i fotelik i hol. Waży gdzieś 4,5 kg.
« Ostatnia zmiana: 6 Mar 2014, 11:48 EASYRIDER77 »

• Użytkownik forum
« 6 Mar 2014, 10:58 »
Do Kórnika daleko.. A kogo tym razem mam nauczyć jeździć? :)

Daleko to jest Nowa Zelandia :D
Zobaczymy jak będzie, w sobotę mam odebrać wreszcie ramę od malowania. Ludwika w każdym razie pali się na rower, więc to bedzie najbardziej kluczowa decyzja tej wiosny.

Pajak,

wcale tak nie jest że nie możesz mieć fotelika. Możesz mieć i fotelik i hol. Waży gdzieś 4,5 kg.

Właśnie o tym myślałem. Że z fotelika jeszcze nie zrezygnuję, zostawię go, założę hol. Jakby co, pociągnę pusty rowerek a córka na fotel. Jeszcze sakwy do przodu i będzie jazda :D
Absurdalny Eli

• foty na flickr.com
« 6 Mar 2014, 11:56 »
Wilhelmina, załóż sobie bagażnik, sznurkiem przywiąż jakieś gąbki i problem przestanie istnieć. Aczkolwiek jak fotelik dobija przy 16kg to raczej bym go reklamował:
Fotelik ma "przejechane" parę tysięcy kilometrów - także raczej nie ma tu co reklamować.
Ja mam mały rower, i akurat tu gdzie najlepiej by fotelik pasował jest spaw ramy. Mogłabym przymocować go do sztycy (da się w ogóle?) ale wtedy bym musiała jeździć na stojąco. Zamontowanie bagażnika nic tu nie zmieni, bo wtedy nie przymocuję fotelika do roweru.

Ale zdecydowanie przyczepka jest najwygodniejsza, tylko trzeba pamiętać o przypięciu rowerków do szyn :) (ma ktoś fotkę z ostatniego "zlociku"?)
Na dojazdy do przedszkola, to przyczepka nie jest taka super jak się mieszka w bloku i trzeba ją wyjąć.
Ale jakbyście mieli zdjęcie obrazujące jak przyczepić do jednego roweru przyczepkę i 2 rowery, to bym chętnie zobaczyła.

Offline Mężczyzna tomzoo

• Moje zdjęcia
« 6 Mar 2014, 12:27 »
Coś znalazłem - to ten pomarańczowy pojazd. W celu montażu rynienki (takiej jak w bagażnikach dachowych np.) wskazane jest, aby mocowanie kół przyczepki zawierało zewnętrzną rurkę ramy przebiegającą po zewnętrznej stronie koła przyczepki. Patent mi się podoba :) Tylko ten patent nie jest możliwy do wykonania na przyczepkach amortyzowanych.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum