Autor Wątek: Pompka stacjonarna  (Przeczytany 14205 razy)

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
Pompka stacjonarna
« 30 Lip 2013, 23:53 »
Rowerów nam nie ubywa, a powietrza w dętkach to i owszem ;-) Dygania ręczną mam już trochę dość, jako awaryjne rozwiązanie ma sens, ale jak trzeba dopompować trochę to szlag mnie trafia.

Pomyślałem, że warto by kupić pompkę "stacjonarną", która by w miarę szybko i sprawnie potrafiła napompować dętkę.

Wymagania:
- obsługa wentyli co najmniej Schradera ("samochodowy") i Pressta, fajnie jakby jeszcze Dunlopa ("rowerowy") umiała nadmuchać
- możliwość napompowania do ok. 10 bar. Będę głównie pompował ok. 5-5.5, ale czasem jakaś szosówka się trafi i potrzeba wtedy zaistnieje :)
- w miarę sprawny manometr - chciałbym wiedzieć, czy mam 3, czy też 4.5 bara.
- sensowna jakość - kupiłem pompkę w Lidlu i choć niby ma wszystko, to nie pompuje i nadaje się chyba tylko na złom. Nie chcę shitu za 39,90 który mi się rozleci po miesiącu, choć nie zamierzam otwierać serwisu rowerowego i pompować 100 kół dziennie :)

Co byście polecili?

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
Odp: Pompka stacjonarna
« 31 Lip 2013, 00:29 »
Ja właśnie czekam na paczkę z cyklotur'u, w promocji za 79zł była pompka http://www.cyklotur.com/akcesoria/pompki-rowerowe/podlogowe/p,pompka-serwisowa-air-x-press-control-sks,7394.html?qrtc_slt=slt_last_view&qrtc_tpl=tpl_last_view&qrtc_typ=hst&qrtc_pos=2 jutro powinna być i przetestuje ją. Zamówiłem w ciemno, mam nadzieje że się nie rozczaruję.

Offline Mężczyzna aaadam

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 01.07.2013
    • Adama podróże, małe i duże.
« 31 Lip 2013, 04:19 »
Wtrącę swoje dwa grosze. Po co Ci pompka "stacjonarna"?

Uważam, że wystarczy ręczna tzw. awaryjna, a potem to na co drugiej może nie, ale na co trzeciej stacji benzynowej masz kompresor za darmo. Tak więc bez problemu dojedziesz. Fakt, że posiadanie w domu porządnej pompki stacjonarnej może i ma sens, ale nie lepiej tą kasę zainwestować w co innego?

Najczęściej ludzie jadący rowerem pokonują kilometry, ja pokonuję samego siebie.

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 31 Lip 2013, 06:36 »
Hej - to moja kasa i uważam, że nie lepiej - inaczej bym wątku nie zakładał :-).

Offline Mężczyzna aaadam

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 01.07.2013
    • Adama podróże, małe i duże.
« 31 Lip 2013, 07:01 »
OK, ale forum czytają również inni użytkownicy, a przedstawienie różnych zdań na dany temat pozwoli im wyrobić sobie swoje własne.  :D

Najczęściej ludzie jadący rowerem pokonują kilometry, ja pokonuję samego siebie.

Offline janogonowski

• Miasto: wawa
  • Na forum od: 19.04.2010
« 31 Lip 2013, 07:30 »
Hej - to moja kasa i uważam, że nie lepiej - inaczej bym wątku nie zakładał :-).
hehehhe :) A odnośnie pompki stacjonarnej - jak człowiek spróbuje raz używać takiej pompki to nawet później nie chce myśleć o powrocie do małej pompki przenośnej :) szczególnie w przypadku roweru szosowego, gdzie sprawdzać właściwe ciśnienie i dopompowywać należy dużo częściej niż w przypadku niższych ciśnienień. Obecnie mam (od 2 lat) Accent Service Pro
http://www.cyklotur.com/akcesoria/pompki-rowerowe/podlogowe/p,pompka-service-pro-accent,20735.html

Solidna pompka, stalowy cylinder + podstawa pompki.  Myślę że większość pompek ze stalowym bądź aluminiowym cylindrem spełni Twoje wymagania (również niektóre modele wykonane z kompozytu są ok - pompkę z Lidla również miałem - szkoda pieniędzy). Ostatnio bawiłem się tym:
http://www.cyklotur.com/akcesoria/pompki-rowerowe/podlogowe/p,pompka-classic-floor-drive-2012-lezyne,46581.html#75546431
W mojej przy 8.0-8.5 bar trzeba użyć większej siły - pompowanie z Lezyne po prostu bajka.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 31 Lip 2013, 09:20 »
Uważam, że wystarczy ręczna tzw. awaryjna, a potem to na co drugiej może nie, ale na co trzeciej stacji benzynowej masz kompresor za darmo.

szlag mnie trafiał gdy musiałem jeździć od stacji do stacji, bo tu akurat końcówka wyrwana a tu akurat coś tam. poza tym kompresory zazwyczaj mają blokadę na poziomie 5 bar. pompka stacjonarna to duża wygoda i nie wyobrażam sobie bez niej życia :P
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Lupus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.09.2011
« 31 Lip 2013, 09:23 »
Ja właśnie czekam na paczkę z cyklotur'u, w promocji za 79zł była pompka http://www.cyklotur.com/akcesoria/pompki-rowerowe/podlogowe/p,pompka-serwisowa-air-x-press-control-sks,7394.html?qrtc_slt=slt_last_view&qrtc_tpl=tpl_last_view&qrtc_typ=hst&qrtc_pos=2 jutro powinna być i przetestuje ją. Zamówiłem w ciemno, mam nadzieje że się nie rozczaruję.
Bliźniaczo podobna do mojej pompki z Lidla.

Offline Mężczyzna rodert

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 06.07.2011
« 31 Lip 2013, 09:38 »

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 31 Lip 2013, 10:05 »
W Polsce przynajmniej jeszcze mozna rowery pompowac na stacjach i to za darmo! U mnie nie dosc ze pompowanie kosztuje £0.20, to nie wolno pompowac rowerow!  :o
Mam w domu pompke stacjonarna z Lidla i jestem z niej bardzo zadowolona, ma mozliwosc pompowanie Shredera i presty, do 5 daje sie nia pompowac, czy wiecej nie wiem;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 31 Lip 2013, 10:07 »
Jesli powietrze zauwazalnie schodzi ci z kol w po tygodniu-dwu, oprocz nowej pompki zainwestuj tez w nowe detki. W jednym z moich bicykli, co prawda mniej jezdzonym, utrzymuje sie 5 bar od miesiecy....

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 31 Lip 2013, 10:09 »
W Polsce przynajmniej jeszcze mozna rowery pompowac na stacjach i to za darmo! U mnie nie dosc ze pompowanie kosztuje £0.20, to nie wolno pompowac rowerow!

A tylko tak stoi napisane przy pompie, czy egzekwuja to prawo z cala surowoscia? Bo u nas tez niby nie wolno, ale nikt mi nigdy nic nie powiedzial... z raz czy dwa nawet mi ktos z obslugi koncowke przykrecil ;-)

W wiekszosci stacji w Dublinie jest za darmo, ale tylko moze 2 jakie znam dociagaja do 8bar.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 31 Lip 2013, 10:23 »
Rowerów nam nie ubywa, a powietrza w dętkach to i owszem ;-) Dygania ręczną mam już trochę dość, jako awaryjne rozwiązanie ma sens, ale jak trzeba dopompować trochę to szlag mnie trafia.

Pomyślałem, że warto by kupić pompkę "stacjonarną", która by w miarę szybko i sprawnie potrafiła napompować dętkę.

Wymagania:
- obsługa wentyli co najmniej Schradera ("samochodowy") i Pressta, fajnie jakby jeszcze Dunlopa ("rowerowy") umiała nadmuchać
- możliwość napompowania do ok. 10 bar. Będę głównie pompował ok. 5-5.5, ale czasem jakaś szosówka się trafi i potrzeba wtedy zaistnieje :)
- w miarę sprawny manometr - chciałbym wiedzieć, czy mam 3, czy też 4.5 bara.
- sensowna jakość - kupiłem pompkę w Lidlu i choć niby ma wszystko, to nie pompuje i nadaje się chyba tylko na złom. Nie chcę shitu za 39,90 który mi się rozleci po miesiącu, choć nie zamierzam otwierać serwisu rowerowego i pompować 100 kół dziennie :)

Co byście polecili?

Od kilku lat używam takiej:

http://www.bike-components.de/products/info/p18203_Rennkompressor-Standpumpe-mit-E-V-A--Kopf-.html

100% satysfakcji.

Dla celu dokładnego pomiaru ciśnienia /zwłaszcza w trasach/ używam manometr Schwalbe

http://www.cyklotur.com/akcesoria/pompki-rowerowe/akcesoria/p,manometr-airmax-pro-schwalbe,21447.html

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 31 Lip 2013, 10:32 »
nie wiem podjechalam kiedys zobaczylam ze to kosztuje i ze rowerow pompowac nie wolno i odpuscilam. Mam pompke w domu i nie musze sei uzerac z ludzmi na stacji.
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 31 Lip 2013, 12:36 »
Tutaj jest polecana dobra pompka nożna Start.
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=975.msg137235#msg137235
Pompka Start jest bardzo dobra i wygodna (pompuje się nogą :)) ale daje max 7 bar, więc do szosówek się niestety nie nadaje :icon_neutral:
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum