Autor Wątek: Pedały hybryda spd z platformą  (Przeczytany 2106 razy)

Offline bouli

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 23.08.2009
Pedały hybryda spd z platformą
« 5 Sie 2011, 09:46 »
Oglądałem na cyklotur.com ofertę pedałów spd i zainteresowałem się hybrydami - czy używacie takich i jakie są Wasze opinie. Chciałbym uniwersalne rozwiązanie na krótkie dojazdy w zwykłych butach i na wycieczki w spd.

Które wybrać:
1.
http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_pedaly-spd-alivio-pd-m324-SHIMANO__P_53175545-53010001__PZTA_1__PD_53010654.html

2.
http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_pedaly-pd-a530-SHIMANO__P_53172685-53010001__PZTA_1__PD_53010654.html

Obecnie jeżdżę na spd M520 i z jednej strony mam nakładkę plastikową dla zwykłego buta - która raczej nie daje dostatecznego trzymania dla buta, także za każdym razem kiedy siadam na rower muszę szukać butem  odpowiedniej strony pedału w 90% góra jest spd.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Odp: Pedały hybryda spd z platformą
« 5 Sie 2011, 09:50 »
Poz. nr 1 odpuść. Słabe łożyskowanie i kosmiczna waga - http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=4251.0

A 530 podobno jest ok.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline bouli

« 5 Sie 2011, 15:38 »
a jak jest z ich funkcjonalnością -  sposobem użytkowania ? czy warto zamienić za M520 z plastikowymi podkładkami ?
« Ostatnia zmiana: 5 Sie 2011, 15:42 bouli »

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
« 5 Sie 2011, 16:21 »
Ja mam m324 i to co pisze arkadoo to zasadniczo prawda, ale też nie ma tragedii. Moje mają przejechane ok 20 tyś. km i jeden ma tylko niewielki luz. Powoli zbieram się do wymiany na 530.

Jeździłem tez na 520 z takimi wkładkami i tak jak mówisz platforma zawsze ustawia się do dołu. W m324 masa jest tak rozłożona, że pedał ustawia się pionowo, z blokiem od strony tylnego koła. Dzięki temu nie trzeba szukać bloku, bo jak stajesz na pedale to jest on popychany do przodu (bo stopa idzie odruchowo do przodu) i blok ustawia się u góry. Jeśli chcesz stanąć na platformie, to trzeba popchnąć delikatnie pedał do tyłu (ruch stopy jakbyś chciał zakręcić korbą do tyłu). Działą to bardziej intuicyjnie niż w 520 i nie trzeba kręcić pedałem i szukać odpowiedniej strony.
Jeżdżę aby jeść.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 5 Sie 2011, 20:20 »
Moje M-324 klęknęły gdzieś tak po ca. 9-10 kkm. Wkładki plastikowe są lipne, bo platforma ustawia się do dołu, a ponadto w moim przypadku w pewnych sytuacjach wpięty but SPD wypinał plastikową nakładkę. Co do 530, to warto zainteresować się opiniami, czy są w nich jakieś rozsądne łożyska. Tzn. co piszą o nich ludzie po większych przebiegach. Ja do shimanowskich pedałów się zraziłem i właśnie czekam na oldskulowe MKS-y :D
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna ehwj

• Miasto: Krościenko Wyżne
  • Na forum od: 21.03.2010
« 5 Sie 2011, 21:55 »
Ja mam A530.  Na początku troche ciężko się wypinają,  ale po odpowiednim ustawieniu bloków i zmniejszeniu siły napięcia sprężyny jest ok. Pedały mają tendencje do ustawiania się pionowo, czyli tak jak napisał gagarin. Wbrew początkowym obawom noga trzyma się na pedałach stabilnie nawet w zwykłych sandałach.  Przejechałem na nich 1300 km i jak narazie sprawują się dobrze.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 6 Sie 2011, 08:02 »
Mam jedne i drugie :)

A530 mają już przebieg ok 20 Mm i wszystko z nimi w porządku poza tym, że lekko pordzewiały blaszki zatrzasków, ale w niczym to nie przeszkadza. Ustawiają się pionowo tak, że wejście we wpinkę bądź platformę jest całkiem intuicyjne (ruch stopy do przodu bądź do tyłu). Trzymanie strony platformowej raczej średnie - wyłącznie asfalt i lekki szuter. Natomiast kształt pedału (wydłużony i lekko wklęsły) sprawia, ze w miękkich butach bardzo (kilkadziesiąt km) szybko drętwieją mi stopy. Tę wklęsłość gdzieś przedstawiano jako ich główny atut, a tymczasem to ich największa wada. Ale w twardych butach jest ok.

M324 mam ze znacznie krótszym przebiegiem (ok 2 Mm) i wciąż nie chcą się same obracać. Muszę sporo uwagi przykładać, by zneleźć odpowiednią stronę, bo łożyska chodzą na tyle ciężko, że pedał nie obraca się swobodnie pod własnym ciężarem. Trzymanie strony platformowej jest średnie - w ostry teren nie polecam, ale na asfalty i szutry w zupełności wystarczy.

Podsumowując: niewiele się od siebie różnią, a na jazdę po zróżnicowanych nawierzchniach trochę lepiej nadadzą się 324. Jeśli masz tendencję do drętwienia stóp, to tym bardziej 324. Jeśli zaś jeździsz tylko po asfalcie, a stopy masz jak z gumy, to bierz 530 :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline bouli

« 14 Paź 2011, 18:47 »
Jeszcze wypatrzyłem te :
 http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_pedaly-deore-xt-pd-t780-2012-SHIMANO.html?PT=53214640&PZTA=9&HNT=T&PD=53010652&WSZDZ=T

Wcześniej ich nie było w tym sklepie. W sumie XT to wyższa półka niż alivio więc nie powinny być tak awaryjne jak M324. 

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
« 14 Paź 2011, 23:09 »
W sumie XT to wyższa półka niż alivio więc nie powinny być tak awaryjne jak M324.

M324 nie są awaryjne, po prostu się zużywaja  :wink:  Tak jak napisałem u mnie po 20000 km mają (a dokładnie to jeden ma) niewielki luz, który w sumie się nie pogłębia.
Te XT wyglądają fajnie, są lżejsze i na pewno mają lepsze łożyska. Ale jest kilka powodów, dla których bym ich nie kupił:
  • Platforma mi się w nich nie podoba. Z wyglądu sprawia wrażenie śliskiej
  • Pedały mają tendencję do uderzania w różne kamienie i krawężniki przez co się rysują. Ta czarna farba/anoda nie wytrzyma długo. Lepiej kupić dwie pary tańszych
  • I tak jak zaczniesz jeździć w SPD to stwierdzisz, że platforma jest Ci niepotrzebna  :)
Ja zakładałem że platformy będę używał w trudniejszym terenie, gdzie lepiej nie byc wpiętym. A jest wręcz odwrotnie, bo na wertepach bezpieczniej czuję się w SPD. Platformy szybko przestałem używać. Możliwe, że po pewnym czasie stwierdzisz, że wolisz mieć tylko SPD, więc nie ma sensu inwestować w drogie pedały.
I jeszcze jedno mi się nasuneło. W M324 platforma ma ostre wypustki. Bardzo dobrze trzymają but, ale też lubią skaleczyć nogę. Raz tak sobie przywaliłem w goleń (swego czasu jeździłem tym rowerem do pracy w zwykłych butach), że bliznę mam do dziś.
Jeżdżę aby jeść.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum
Ta strona używa plików cookies (niezbędne do prawidłowego działania). Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki, ale bez nich forum nie będzie działało prawidłowo. Czy wyrażasz zgodę?